Pagirios. Jų klasifikacija, priežastys ir gydymas. Labai išsamiai! - kriu.lt

Pagirios. Jų klasifikacija, priežastys ir gydymas. Labai išsamiai!

Paršelių žodis

Perskaičiusi pagiringo Napaleono pagirių lengvinimo žinyną ir supratusi, kad paršeliams reikia rimtesnės pagalbos kovojant su didžiausiu savo priešu, mūsų tinklapio ir tvartelio lankytoja, paršaitė iš gretimo kaimo, būdama visai beveik medicininio išsilavinimo sukurpė galingą atvirą straipsnį apie pagirių stipriąsias ir silpnąsias vietas. Nepilnamečius primygtinai mygam kanopėlėmis, kad neskaitytų ir nesimokytų, nes dar jei ir rytinius sunkumus įveikt išmoks - visai prasigers. Kita vertus, jei išmoksit neprivemt visur kur alaus gurkšnį išgeriat – būtų didis privalumas aplinkai. Taigi.. pasiruošiam didžiuosius storuosius skaitymo akinius ir kimbam į įstabų ir naudingą mokslo pasaulį! :)

Nebe paršelių žodis

Laba diena, mieli kiaulinukai (-ės), su jumis sveikinuosi aš, Apskritašnipių paršiukų ambulatorijos gydytoja Mis AiParšytė. Artimiausią valandą mes pasikalbėsime ir pamoralizuosime apie, manau, daugeliui mūsų aktualų dalyką- pagirias (gyvatės, kad jas kur). Kaip žinia, tai dalykas sumautas, dažnai sugriaunantis visus darbinius pirmadienio planus ar sugadinantis „ant rytojaus“ nuotaiką. Mokslininkai tikina, jog polinkis sirgti pagiriomis yra paveldimas (ką jie išmano?!), todėl ir pats pagirių intensyvumas- labai individualus dalykas, tačiau kyla klausimas, kas yra tos pagirios, kodėl jos atsiranda lyg koks blogas kvapas, ir kaip jų išvengti.

Tad apie viską išsamiai ir blaiviai (nejau snigs?).

Pagirių klasifikacija

Emm... Na, pagirios būna įvairios, čia kaip kam labiau patinka, kaip kas mėgsta... Tačiau nerašyti Medicinos talmudai skelbia, kad pagirios dažniausiai klasifikuojama taip:

  • Fizinės - galvą skeliantis skausmas ryte/ pykinimas/vėmulys/ perdžiūvusi burna/ nuovargis/ viso kūno drebulys/ jautrumas garsui ar šviesai pasirinktinai.
  • Moralinės – .... (šioje vietoje patys įsirašykite savo potyrius, nes man, kaip užkietėjusiai senmergei alkoholikei, jau senokai pamirštas moralinis pagirių aspektas).
  • Fantominės – pasireiškia lakios fantazijos tipams, akcentuotoms asmenybėms ar visų apleistiems histrionikams, paprastai nevartojantiems svaigalų, tačiau norintiems įsijausti į kenčiančių kolegų būrį, būti „prie chebros“ ar tiesiog begėdiškai pratinginiauti apsikabinus guodžiantį stiklainėlį agurkėlių (nebūkite tiems žvėrims atlaidūs!)

Pagirių priežastys

Viena iš svarbiausių pagirių priežasčių yra dehidracija – tai organizmo vandens netekimas. Kaip žinoma, vanduo sudaro apie 60 - 70% suaugusiojo (žmogaus ar kiauliuko) kūno masės. Vadinasi, jei sveriate 70 kg (be drabužių, nešiojamojo kompiuterio ir dviračio), apie 40 kg jūsų kūne sudaro vanduo. Įsivaizduojate?(Tad nesupykite, jei kas jus pavadins skystablauzdžiu ar šlapia vieta).

Visi gyvybiškai svarbūs procesai vyksta tuose vandeniniuose- organiniuose medžiagų tirpaluose. Vanduo svarbus kraujo gamybai, maisto virškinimui ir medžiagų įsisavinimui, organizmo šilumos balanso palaikymui, medžiagų apykaitos produktų pašalinimui ir bla bla bla. Visiems fiziologiniams organizmo procesams palaikyti būtinas nuolatinis netekto skysčio atstatymas (tai nereiškia, kad galima gerti tiek alaus, kiek telpa). O dehidratavus, t.y. sumažėjus organizme vandenuko 1 – 2%, jaučiamas troškulys, drebulys, galvos skausmas (štai jums ir pagirios!), netekus 5% vandens, aptemsta sąmonė (pakelkit kanopytes, kas jau netekęs tokio kiekio vandens ir pripratęs prie šios būsenos), o netekus 12 - 20% , organizmas žūva. Tada visi verkia ir būna labai liūdna.

Išgėrusiems vienu kitu bokaliuku per daug, užverst kanopas negresia, tačiau alkoholio vartojimo maratonininkams, geriantiems non stop keletą savaičių ar per, sakykim, bliuzus, rockus ir pan., iškyla unikali proga pasisvečiuoti intensyvios terapijos skyriuose galuojantis mirtimi nuo tos kalės dehidratacijos.

Taigi, reziumuojant šią pastraipą, pagirių sindromo stiprumas priklauso nuo to, kiek vandens mūsų organizmas neteko.

Kita pagirių priežastis yra kiek sudėtingesnė ir suvokiama tik labiau evoliucionavusiems kiauliukams (pvz., man). Išgertas alkoholis skaldomas kepenyse, veikiant specifiniams fermentams, o alkoholio skilimo produktai pašalinami pro inkstus (oooo, visagaliai sysiai! Gerdami daug siusiokite. Ir apskritai, siusiokite iš visos širdies visur ir visada, kai tik galite. Sveika!) ir tam sunaudojama daug organizmo vandens. Apie tai mes jau kriuksėjom.

Kita priežastis – acetaldehido (alkoholio skilimo tarpinio labai labai toksiško produkto) sankaupos organizme. Štai jos, gyvatės, mums ir pakiša koją. Alkoholis kepenyse (jei jas vis dar turite) skaldomas dviem etapais: pirmiausiai susidaro acetaldehidas, kuris vėliau paverčiamas acetatu (šalintinu su šlapimu ir nebe tokiu baubu). Jei pirmasis etapas vyksta greičiau už antrąjį, t.y., jei acetaldehido prisikaupia daugiau nei acetato, tai organizme susikaupia toksino perteklius ir savijauta būna labai labai bloga bei pasireiškia jau minėtais reiškiniais.

Pagirios ir gėralas

Pagirių intensyvumui labai svarbi gėralo kokybė. Tad vakarėlyje rekomenduotina svaigalus vartoti ne tik saikingai, tačiau ir rinktis tam tikrus alkoholinius gėrimus bei jų derinius.

Kai kurių rūšių gėrimuose yra palyginti daug nuodingų priemaišų, sunkinančių pagirias. Burbonas, romas, likeriai ir konjakas yra ypač „užteršti“ saldikliais, dažikliais, skonį stabilizuojančiomis medžiagomis bei kitomis kakomis apie kurias niekas niekada nesužinos. Šampanas, sidras ir kai kurie saldinti vynai taip pat gali būti blogos savijautos priežastimi dėl gausaus angliarūgštės kiekio. „Švariausias“ yra dagtinis, nes jį sudaro tik grynas etilo alkoholis ir vanduo, tačiau, jei būtų mano valia, šitą gėralą aš uždrausčiau. Mat kai dagtinio prisigeria jaunas organizmas (kiek čia kokiam pacukui reik), jis ne pasigeria, o stačiai apsinuodija, tada reikia kviesti mus, gydančius paršiukus, socialinius darbuotojus ir kitas gėdas.

 

Taip pat kelių skirtingų alkoholinių gėrimų maišymas provokuoja sunkesnes pagirias nei vienos rūšies gėrimai. Du didžiausi priešai- tai dagtinis su alumi bei šampanas ar sidras su likeriu (šiukštu, vemsite toliau nei matote ir visą gerą daiktą paleisite vėjais).

Raudonasis vynas gali sukelti sunkias pagirias net ir negausiai jo išgėrus, mat jis dar ir sutrikdo hormonų pusiausvyrą organizme.

Todėl svarbu ne tik kiek, tačiau ir ką geriate.

Kaip gydomos pagirios

Jei ryte sukasi viena mintis: „Vaistų, vaistų, vaistų arba, gelbėkite, bloga, veeeee“… teks imtis priemonių.

Geriausias vaistas nuo pagirių – „nepadauginti“ iš vakaro. Tačiau jei jau nutiko taip, kad šaukštai po pietų ar esate toks neapdairus, nesumanus, bukagalvis, ančiasnapis, tundra, idiotas, kurmiukas, nevisprotis, gyvulys..... ar tiesiog negalite nepadauginęs, protingiausia kartu su alkoholiu gerti vandens ar kitų nealkoholinių gėrimų, pvz., limonado (geriau negazuotas, bet jei kitokio neturite...) ar sulčių, nes tai padės išvengti dehidracijos ir kitą rytą jausitės gerokai smagiau. Rekomenduotina kartu su alkoholiu gerti paprasto negazuoto vandens su citrina ar rūgštesnėmis sultimis, kuriose gausu vitamino C - svarainių, apelsinų, laimų. Iš tiesų tiks net citrinos rūgštis iš geltono buteliuko, kurios šaldytuve turi kiekviena mama, mėgstanti gaminti salotas.

Prieš miegą po vakarėlio rekomenduotina sučiulpti vieną tabletę Nux vomica preparato arba kitaip - vimdančiojo riešuto (na, skamba nekaip, tačiau padeda). Jis nebrangus, šios homeopatinės priemonės turėtų būti kiekvienoje vaistinėje, jam nereikia recepto. Ryte pykinimas garantuotai bus mažesnis nei įprastai po vakaruškos.

Galvos skausmą, jei jis nėra itin stiprus, malšina ant kaktos uždėtas šaltas kompresas bei melisų arbata. Reikėtų užplikyti vieną arbatinį šaukštelį melisų, uždegti ir gerti po penkių minučių pasaldinus medumi ar fruktoze- vaisių cukrumi. Nes fruktozė ir angliavandeniai apskritai mažina acetaldehido toksinį poveikį. Negailėkite saldumo (fizinio, ne dvasinio).

Iš kiek įmantresnių preparatų, kurių daugelis turi savo vaistinėlėse, rekomenduotinas magnis. Magnis atstato alkoholio sutrikdytą kalcio pusiausvyrą, tad veiksmingos tirpios kalcio tabletės, putojančios vandenyje. Paruošimas: viena magnio tabletė šalto vandens stiklinėje, gerti tik visiškai ištirpus tabletei. Toks gėrimas dar ir kompensuoja skysčių trūkumą. Nėra itin skanu, bet jamt galima.

Taip pat labai veiksmingas ir efektyvus vitaminas E, kurio gausu vaisiuose, vaisių bei daržovių sultyse. Šis vitaminas atstato pažeistas ląstelių membranas, tai puikus antioksidantas. Jo reikia vartoti ne tik esant pagirioms, tačiau ir odos senėjimo procesams stabdyti, pvz., vasarą po deginimosi. Vitamino E taip pat rasite vaistinėse (tokie mažiukai permatomi žirniukai), tačiau greito efekto nesitikėkite.

Na, apie raugintų ir virtų kopūstų poveikį pagirioms malšinti kalbėjo jau senovės egiptiečiai. Manau, daugelis įsitikino šio pigaus, greito „vaisto“ efektyvumu, jis bene populiariausias vaistas pagirių sindromui malšinti Lietuvoje. Tad prie jo nesustosime. Faktas tas, kad padeda.

Paskutinis vaistas, kurio galite griebtis nepadedant jau minėtoms priemonėms - klasikinės acetilsalicilo rūgšties arba aspirino preparatai, malšinantys galvos skausmą. Tačiau jis netiks, jei vemiate, sergate skrandžio opalige ar nuolat vartojate aspiriną, sakykim tie, kas serga širdies ir kraujagyslių ligomis (manau, tokių tarp mūsų kol kas nėra), mat nepajusite jokio šio vaisto poveikio ir teks kankintis su tuo nematomu piktdžiugišku idiotu, kalančiu vinį jums į galvą.

Ko iš tiesų negalima daryti- tai mėginti gydytis tuo, nuo ko susirgote. Nes nuo pakartotino kad ir nedidelio kiekio alaus, degtinės ar kito alkoholio žmogus tik vėl apgirsta (lengviau ir greičiau) ir taip pamažu gali susirgti alkoholizmu. O teigiamas pagirių efektas tebūna veikiau placebo. Čia rimtai. Tikrai.

Dažniau švenčiant, reiktų vartoti B grupės vitaminų, ypač vitamino B1, kadangi alkoholis sukelia jų trūkumą (kad nesiatrofuotų jūsų regos bei kitokie nervai). Na, o vienintelė tikrai išgydysianti priemonė yra laikas. Ir, be abejo, saikas (čia buvo moralizuojančio pobūdžio teiginys, jei dar nesupratot).

Kita moralizuojančio turinio informacija

Labai įdomų (na, kaip čia pasakius...) pranešimą paskelbė Didžiosios Britanijos mokslininkai iš Ekseterio ir Plymuto universitetų.

Atrasta duomenų apie aštuonis skirtingus preparatus: propanololį (beta-blokatorių, arterinio kraujospūdžio reguliavimui skirtą preparatą, pasikuiskit savo bobulyčių vaistinėlėse- rasit), tropizetroną (vaistą pykinimui ir svaiguliui mažinti), tolfenamo rūgštį (vaistą skausmui malšinti), fruktozę ir gliukozę, o taip pat maisto papildus – agurklę, artišoką, opunciją ir iš mielių gaminamą preparatą. Daugumos tyrimų rezultatai nenurodė jokio teigiamo poveikio gydant pagirias, bet trys preparatai – limoleno rūgštis, gaunama iš agurklių, mielių gaminys ir tolfenamo rūgštis – „atrodo, buvo kažkiek veiksmingi, nors negalima to teigti kategoriškai“, - sakė analizę atlikęs mokslininkas Edzardas Ernstas.

„Tirtų preparatų spektras rodo, kad trūksta supratimo apie tai, kokiu būdu prasideda pagirios“, - sakė mokslininkas. E.Ernstas sakė manąs, kad vargu ar apskritai bus atrastas vaistas nuo pagirių bei nurodė etinį klausimą, kuris iškiltų atradus tokį vaistą: „Žmonės pradėtų gerti daugiau alkoholio, nes manytų, kad jis yra nekenksmingas. Pagirios – tai būdas, kuriuo gamta mums pasako, kad alkoholis yra blogai. Efektyviausias būdas siekiant išvengti pagirių simptomų – tai abstinencijos praktikavimas ir saikingumas“, - sakė mokslininkas.

Taigi, kiaulės ir kiaulaičiai, prie stalo ar bare būkime santūrūs (ir ją užmėtė bokalais), o gyvenime sveiki!

Į jūsų sveikatą, kriukt!

Komentarai (36) Rodyti visus, nuo pradžios

  • Gytis
    2008 m. rugsėjo 22 d.

    šį straipsnį skaičiau delfyje, negražu kažkaip kopinti.

  • rimas
    2008 m. rugsėjo 14 d.

    EI ALKASIUKAI
    Miksai shuiksai jums tik, Reikia gultis i lova, suvartojus, gliukozes, aspirino, citramono, uzsigerent tiktai vandeniu,jokios kavos.

    O Jei nori pashmielintis- tai dink smarve is hatos, ir gryzk tik tada, kai tapsi zmogum.

  • spek kas?
    2008 m. rugsėjo 2 d.

    geriau, gersiu ir dar zinau kur gaut

  • romas
    2008 m. rugpjūčio 17 d.

    Nezinau is kur istraukta si informacija, taciau joje rimti dalykai pateikti labai linksmai. Beje, viena pastaba: alkoholis labiau sutrikdo B12 vitamino pusiausvyra nei B1, kaip pamineta siame straipsnyje.

  • werdas
    2008 m. rugpjūčio 14 d.

    vista tu parsiuke...visa informacija istraukta is sveikas-zmogus.lt
    nusivyliau...:(

  • Jonas
    2008 m. rugpjūčio 11 d.

    Labai aciu uz informacija,prisirijau vitaminu,bet vistiek perejau prie mikso.

  • Monte
    2008 m. rugpjūčio 2 d.

    Nju jo . . Po wkr bjaliuko tjp xujowaj jauciuos . . .bt jauciu jej uzwalgyciau tju kopustju tj tik blogiau butju. . .

  • eclipsem
    2008 m. liepos 15 d.

    uoj kaip man bloga.... padekit kas nors :/...

  • onte
    2008 m. birželio 16 d.

    Kriouksekit ne kriukseje,bet be150 (jei ne uz vairo) ne is vietos.Kuom susirgai tuom ir gydykis.Tai ne vaistas ir ne maistas.Tai senu (TIKRU )rusu karininku gydymo(jei tai liga?) priemone.

  • odeta
    2008 m. gegužės 25 d.

    sena ,info ,ir blyn nepadeda...nu faktas kad namuose nera kopustu raugintu ..negerai ....o siaip durne pritariu tau ...nuo ko susirgai su tuom ir gydykis ,nors pati taip nedarau ,bet matosi is aplinkiniu ..