6 "Delfi" komentatorių grupės - kriu.lt

6 "Delfi" komentatorių grupės

Šitas straipsnis turėjo pasiekti jūsų nekaltas, kaip alaus kamšteliai, akutes jau senai, bet dėl tam tikrų priežasčių, o gal ir dar dėl kažko (tingėjimo, nenuspėjamo ir nesuvokiamo, kartais net patiem paršeliams, gyvenimo būdo) pribaigtas rašyt tik dabar.

 

Šį kartą mūsų taikinyje - "Delfi" komentatoriai. Nepradėsiu nei kažko peikti, nei moralizuoti. To padaryti tiesiog nepavyks dėl to, kad šitas masinis "reiškinys" man pasirodė absoliučiai nesuvokiamas. Galbūt kažkada tie patys internetinio naujienų portalo "Delfi" komentarai taps gera medžiaga sociologams ar  psichiatrams, o aš tiesiog pamėginsiu juos suskirstyti bent jau į kelias grupes (manau, Jūs patys jų rasite daugiau), kurios "išsiskyrė" perskaičius kelis eilinius straipsnius... Taigi:

 

"Delfi" komentatorių grupės:

 

1. Komentatoriai - "Tiesioginiai įvykių liudininkai". Dažniausiai šie piliečiai atsiduria avarijų, gaisrų, nelaimingų atsitikimų bei katastrofų vietose ir, netgi, tampa tiesioginiais teroristų taikiniais. Visada visur laiku ir vietoj, visada viską mato ir, be abejo, gali tai patvirtinti kitiems, ne tokiems apsukriems piliečiams. Frazės "pats mačiau", "pats buvau", "ir man biški kliuvo", šiai "Delfi" komentatorių grupei tampa neatsiejama įrašų dalimi. Jie niekada nepraleis progos pasidalinti savo įspūdžiais ir tiksliai bei detaliai nupasakoti įvykio aplinkybes. Tik... Vienas mažytis niuansas - dažniausiai visi skirtingai.

 

2. Antra kategorija - "Komentatoriai ekspertai". Jie išsamiai analizuoja visą straipsnio medžiagą, situaciją bei, kas yra itin svarbu, komentatorių - tiesioginių įvykių liudininkų "parodymus". Remdamiesi savo neišpasakytomis žiniomis, gyvenimo praktika, ar perskaityta literatūra, savo komentare jie pateikia išsamią įvykio ekspertinę išvadą.

 

3. Dar viena "liaudies perliukų" grupė - "Komentatoriai draugai, giminės ir pažįstami". Čia daug aiškint, manau, nereikia. "Delfi" komentaruose tai skamba kaip "Kadangij zhinau RADZI nuo mazens, galiu pasakit, kad tokio nerelaus zmogaus dar neteko sutikti...RADZI, laikykis", arba "šiandien magas mirė (pasirašo gydytojo sūnus)" ir t.t..

 

4. Komentatoriai kritikai - priklauso pseudointelektualiai rašinėtojų šeimai. Nepriklausomai nuo to, ar straipsnis bus apie gėlių sodinimą, ar apie finansinių maklerių veiklą, jie niekada nepraleis progos pareikšti savo ultranegatyvią nuomonę (kad ir visiškai nesusijusią su straipsnio tema). Deja, dažniausiai jų rašymo kompetencija apsiriboja tokiais komentarais kaip "Nesamonė", "Visi vagys", arba "Dėl visko kaltas Landzbergis". Tokį tipą dažniausiai atstovauja pagyvenusio amžiaus žmonės, visą gyvenimą dirbę ratų montavimo fabrike ir keistai pasisukus gyvenimui (atgavo pinigus už žemę, arba už rublinius indėlius) nusipirkę kompiuterį bei išmokę juo naudotis. Nieko neturiu asmeniškai nei prieš ratų montavimą, nei prieš pagyvenusius žmones. Turiu prieš tai, jog ši kategorija savo sugandinto gyvenimo akcentus kiša visur, kur netingi (autobuse, parduotuvėje, stotyje, gatvėje ir net internete).

 

5. Komentatoriai eruditai - Jie visada pareikš savo nuomonę, kai yra sprendžiami (komentatorių lygmenyje) mūsų valstybės reikalai, kai kalbama apie svarbias respublikai aktualijas. Dažniausiai dalyvauja politinio pobūdžio diskusijose. Jie žino viską ir apie viską. Galbūt ne visada "pataiko" tiksliai į temą, bet savo intelektualinių gebėjimų pademonstruoti progos tiesiog nepraleis. Juk kai kalbama apie savivaldos rinkimus, būtinai reikia įterpti savo kompetetingą nuomonę apie G.W. Busho vykdomą politiką JAV, arba apie nelegalią uždarosios akcinės bendrovės "Agroūkis" veiklą vežant traktorius iš Baltarusijos be priekinių lempų ir tuo pažeidžiant muitinės nustatytus norminius aktus. Šios komentatorių kategorijos asmenys tikrai pasižymi išmanymu kai kuriose srityse, tačiau jų išsakytos mintys, deja, visada paskęsta "intelektualinio" purvo vandenyne.

 

6. Bene didžiausia komentatorių grupė, yra "Komentatoriai idiotai" - tai dažniausiai savo psichinių ligų, iškrypimų ir nepilnavertiškumo kompleksų paketo kamuojamas jaunimas (nors pasitaiko ir išimčių). Beveik visada "idiotų" komentarai pasipila po krepšinio varžybų, ar šiaip didelių sporto įvykių ir, be abejo, po kitais aktualiais straipsniais. Šita grupė puikiai išmano nacionalinius keiksmažodžių ypatumus , rašymo didžiosiomis raidėmis subtilybes, taip pat yra puikiai įvaldę iškalbos meną. Labai jau unikalios iškalbos... Liūdniausia yra tai, kad kol kas racionaliai išspręsti šitą "internetinio debilizmo reiškinį" nėra būdų. Jis per daug įsišaknijo.

 

Be šių, stambesnių, mano akimis, komentatorių grupių dar yra komentatoriai hipiai (taikantys susipykusius internautus), komentatoriai užuojautininkai (savo gilias mintis išreiškiantys po tragiškais straipsniais), komentatoriai humoristai (savo nežabotą humorą bandantys perkelti į "Delfį", nes psichiatrinėje jo nesuprato) ir dar daugiau smulkių komentatorių kategorijų...

 

Pabaigai daug nerašysiu. Tiesiog, būkit išmintingesni.

Komentarai (33) Rodyti visus, nuo pradžios

  • GreenFairy
    2008 m. rugpjūčio 11 d.

    O dar yra grupele,kuri zymesnius Sajudzio veikejus kaltina darbu KGB... :D

  • Gretchen
    2007 m. rugsėjo 16 d.

    Chi, šiandien liksma komentarus paskaityt xD Durniai kaltų ieško.

  • slither
    2007 m. rugsėjo 15 d.

    Aha ce del visko kaltas lanzbergis!

  • cornholio idiotio
    2007 m. rugpjūčio 23 d.

    Are you threatning me? I need TP for my bunghole.

  • powerless
    2007 m. rugpjūčio 20 d.

    Internetinė liaudis galvoja, kad tokių komentarų rašymas internete yra labai normalus ir toleruojamas dalykas. Tikrame gyvenime jie niekados niekam į akis to nepasakytų, tačiau internete, kur tavo privatumą gina slapyvardis, galima savivaliauti į valias.

  • grev
    2007 m. rugpjūčio 18 d.

    mano supratimu reikia išvis dėmesio nekreipt ką kas internete šneka

  • Twin
    2007 m. rugpjūčio 12 d.

    Ne pirmas toks straipsnis. Toli gražu ir ne paskutinis. Svieto lyginimo procedūrą greičiausiai reiktų pradėti nuo savęs. O ir toks internetinio dienoraščio įrašas yra tik komentaras komentatoriams. Tada, aišku, galima jį ir kategorijai priskirti...

  • e
    2007 m. rugpjūčio 5 d.

    dek i delfi "vox populi" idomu ka komentatoriai sugalvos

  • Gintariux
    2007 m. rugpjūčio 4 d.

    Kas tas (KRIU) zaidimu nera parsai stovi ir gana. Nezinau kaip jum bet man tai atrodo kvailyste

  • Gretchen
    2007 m. rugpjūčio 1 d.

    Nekomentuosiu niekad jokių straipsnių, įskaitant šitą (ups, chi ;D).