Faktai apie alų - istorija - kriu.lt

Faktai apie alų - istorija

Lietuviški su alumi susiję tinklapiai mane gausiai gausiai nuvylė. Google paieška „faktai apie alų“ grąžino totalų šnipštą, taigi atsiraitojęs kanopėles kimbu į darbą pats ir sukaupęs anglų kalbos žinių likučius taisau šią siaubingą siaubingą klaidą. Kas dar, jei ne mes, paršeliai, apšvies tautą? Tauta gali neatsakyt. Kadangi dar visai nesenai sėkmingai nutekėjo lietuvių kalbos įskaitos temos, tai reiškia, kad kažkas stengiasi stengiasi, kad jaunoji karta idiotais nepasirodytų. Bet aš ne apie tai, o apie daug smagesnį ir skanesnį dalyką – alų.

Pradžių pradžia

Alus buvo išrastas 7-ame tūkstantmetyje prieš mūsų erą. Manoma, kad gerokai anksčiau už duoną, kas man atrodo visiškai suprantama – kol nebuvo poreikio keptai duonai, jos visiškai nereikėjo. Žinoma mokslininkai turėjo įsikišt ir suknist visą efektą, nes, pasak jų ir jų kvailų tyrimų, seniausi cheminiai alaus buvimo įrodymai yra iš 3500-3100 metų prieš Kristų. Už šią dievo dovaną skrandžiui, paršeliai kuo žemiausiai lenkia galvas prieš senovės Egiptiečius ir Mesopotamiečius. Respect, dudes!

Beje, toje pačioje Mesopotamijoje rastose plytose iškalta informacija teigia, kad aludarystė buvo labai gerbiama profesija, o geriausi aludariai buvo.. moterys. Netikėta, tiesa?

Senovės Babilone, tos pačios moterys, kurios buvo aludarės, buvo ir dvasininkės, o dievybės Siris ir Nimkasi buvo laikomos viso to su alum susijusio proceso globėjos. Kaikurios alaus rūšys buvo išskirtinai naudojamos tik šventyklų ceremonijoms.

Šestasis Hamubabis

2000 ir dar truputį metų prieš mūsų erą Hamubabis, šeštasis Babilonijos karalius.. Oh, c‘mon, su tokiu vardu ir dar šeštasis.. Cha. Kad ir kaip jam nesisekė su vardais ir skaičiais, bet tvarką palaikė. Jo įsakymu aludėse buvo griežtos taisyklės, kurios gynė vartotojus. Bausmė už nepakankamai pripildytą bokalą buvo viso labo paskandinimas, taigi alus liejosi laisvai. Kodėl Lietuvoje neįvedama tokia bausmė? Kvailas klausimas. Tam, kad upių ir ežerų vanduo visos šalies neužlietų.

Alus buvo gerbiamas ir senovės Egipte. Štai statinaitė šio gėrio buvo laikoma vienintele tinkama dovana faraonui, nuo bičo, kuris norėjo į savo senovinę lovą įsitempt princesę. Tuo tarpu, jei norėdavai apramint įsiutusį dievą, statinaite atsipirkt nepavykdavo. Tekdavo paaukoti daugmaž 30,000 galonų (galonas = 3,8litro). Tiek gėrio perniek.. :(

Alus Europoje!

Egiptiečiai gamint alų išmokė graikus. Graikai perdavė žinias romėnams.Romėnai britams.

Europoje alų platindavo vienuoliai, kurie bestadydami pirmąsias alaus gamyklas kaip ir pradėjo viešbučių verslą, nes suteikdavo pastogę, maistą ir alų valkatoms t.y. piligrimams ir kitiems keliautojams. Pažymima, kad alų saugojo trys krikščionių šventieji – Augustinas, Lukas ir Nikolas, kuris geriau žinomas, kaip Kalėdų Senelis. Nū gi neišsigalvoju!

Viduramžiais alų vėl gamino moterys, o už neskanų produktą būdavo sudegindamos. Na gerai, pastarąjį faktą išsigalvojau.

Va karalienė Elžbieta keliaudama po šalį nuolat siųsdavo pasiuntinius-žvalgus, kurie turėdavo šventą misiją: ragauti alų. Jeigu regione į kurį keliauja karalienė alaus kokybė nebuvo pakankama, alus jai turėjo būt pristatomas tiesiai iš Londono. Viljamas Šekspyro tėvas buvo žmogus bandantis alaus kokybę. Tiesa, gan savotiškai. Jis išpildavo (nuodėmė!!!) šlakelį alaus ant suoliuko ir sėdėdamas ant jo išgerdavo likusį. Keeeeistuolis. Anyway, jeigu aluje budavo cukraus arba jis nebūdavo grynas, po pusvalandžio sėdėjimo odinės Šekspyro kelnės prilipdavo prie suoliuko. Amerikiečiai už tai, kad žino, kas per dalykas yra europietiškas alus dėkingi Kolumbui, kuris begrybaudamas savo kelionėj „aplink pasaulį“ atsimušė į McDonaldo šalį. Tiesa, indėnai jau tada kažką panašaus į alu virė, bet amerikietiškas alus, kaip buvo, taip ir liko žemo lygio.

Ir dar..17a. pabaigoje Anglijos mokyklose buvo išduodami 2 buteliai alaus per dieną visiems mokiniams, neatsižvelgiant į jų amžių. Vau. Pasirodo, kad alus buvo tiesiog skanesnis ir sveikesnis, negu vanduo iš užterštų upių.

 

Istorijos šiam vakarui (dabar 3 ryto) pakaks. Migdo nelaboji! Tuo tarpu, besiropšdamas migin galiu pažadėt dar vieną kitą informacinį įrašą alaus tema. Į Jūsų sveikatą!

Komentarai (22) Rodyti visus, nuo pradžios

  • Albinas
    2007 m. rugsėjo 28 d.

    ALUS! SLOVE ALUI! :D :D

  • larlarlar
    2007 m. rugsėjo 21 d.

    Hamurabis, mielieji, Hamurabis :DDD

  • easy
    2007 m. rugpjūčio 30 d.

    Hamubabis - miriau.. istorijos žinias pasitikrinkit, paršeliai, negražu taip meluoti... :)

  • kira
    2007 m. rugpjūčio 16 d.

    Ilgas kelias į tirštą tamsą
    Šaltas ledas tamsos pakraštyje
    Tylus ir svetimas balsas
    Į tamsą, tamsoje, už jos...
    Pavargusios kojos į priekį
    Tirpdančios ledą tamsoje
    Laimė nebedžiugina
    Kai baisus skausmas apakina...
    Baltas taškas lauko gale
    Lūžta smilgos baltame taške
    Verkia vėjas pienės žiede
    Byra žiedlapiai vasaros lietuje...
    Skrenda kojomis į priekį jis
    Purtydamas galvą į šalis
    Mato juodą tašką saulės viduje
    Jaučia skausmą savo širdyje...

  • Pakst
    2007 m. gegužės 8 d.

    Jau peace!!!
    respect alui, aludariams ir isvis visiems kas geria alu..tai nuostabiausias zmonijos isradimas...mrr..:D

  • kika?
    2007 m. gegužės 3 d.

    ZwK rašo:
    nju pz. va chja tj shustraj ;D
    bet va kad ir db tersia alaus varda kajkurje.
    pavyzdzjuj euro alus. gerk ir vemk ;DDD


    Akys gali išvarvėt beskaitant!.. x/

  • sigvezija
    2007 m. gegužės 2 d.

    Kalbant apie zip fm, tai jus antri! :(

  • pinkis
    2007 m. gegužės 1 d.

    mazas pastebejimas jog 6 babilonijos valdovas buvo ne Hamubabis, bet Hamurabis, na bet vistiek sioj temoj svarbiausias alus :D

  • keiya_black
    2007 m. balandžio 30 d.

    Paskutinieji komentarai nusigrybavo. Tatai visai nepadeda alaus istorijai.. ...bet ir netrukdo.
    *Keiya_black atsisuka i minią: Vakar buvo aludarių diena? Tai šiandieną lai būna alaus šventė! Griebkime po gražesnę alaus darytoją i blebį ir šveskime!!

  • Vytautas
    2007 m. balandžio 30 d.

    Kažkada prisimenu net [*img][/img] tagas neveikė ;) Pagirtina :)

    Ne spaminimas gi čia :) Į savo parašą dėt bet ką gali, o kai dar taip gražiai atrodo ;)