Filmai - kriu.lt

Filmai

   Už įrašą šį paršeliai dėkingi lankytojai Joanai.

    Kam kuriami filmai? Masinei visuomenei. Vartojimui. Mums — viena kryptimi mąstančiai miniai. Aš kurį laiką tikėjau, jog filmai — meninė išraiška, jais norima kažką pasakyti, jog filmas turi turėti išliekamąją vertę... Iki kol nepamačiau antraštės savaitės TV programoje — „Beždžionėlė ekstremalė“. Ir tai man pakirto kojas, sugriovė tikėjimą.

Iš tiesų keista, jog tai atsitiko tik dabar — galbūt esu pernelyg naivi ir kitus žmones suvokimas aplankė kur kas anksčiau. O aš tik neseniai pradėjau pastebėti keistą reiškinį — retai kada geras, meninis filmas gautų oskarų ar kitų apdovanojimų skaičiumi prilygsta „Beždžionėlių ekstremalių“ tipo filmams. Aišku, „gerieji“ (galbūt reiktų sakyti „Tikrieji“) filmai tai pat neretai būna apdovanoti, pagarsėja tarp kino kritikų, BET kino salėse jie užsibūna trumpiau, nėra tiek plačiai anonsuojami, juoba retai kada juos apdovanosi už „specialiuosius efektus“ . Suprantu, jie nėra ir neturi būti skirti masei, tai kaip tik ne vartotojiški filmai. Bet tai — kūriniai. O kūrinys gali patikti arba ne, tu gali jo nepripažinti ar sakyti, kad nesupranti, turėti savo – kad ir neigiamą – nuomonę, tačiau bet kuriuo atveju pripažinti, jog tai išties k ū r i n y s . Tuo tarpu filmai be meninės, paveikiosios vertės — juos mėgsta ir žiūri dauguma, jie populiarūs ir daug uždirba, bet tikrai  ir nuoširdžiai jų vertinti negali — tai nėra kūriniai.

    Jei būdamas dešimties žmonių vakarėlyje pasakysi, kad tavo mėgstamiausias filmas „The hours“,  pritariamai linktels geriausiu atveju vienas iš tų dešimties. O kitam pasakius „Greiti ir įsiutę“ visi dešimt pradės apie jį diskutuoti ir žavėtis. Nes visi jį žino. Nieko keisto — tokia reklama, pasirodymas kinuose, atpažįstami aktoriai ir galiausiai — šitiek efektų, g r e i č i o   ir  į s i u č i o. Taip. Gerokai vėliau už jį pasirodžiusio „Igby goes down“  jau nė pavadinimo niekas neprisimena. Ir tai anaiptol nerodo, kad „Greiti ir įsiutę“ — tikrai geresnis. Paprasčiausiai „Igby goes down“  daugeliui tiesiog nematytas. Nežiūrimas. Ne toks. Nefainas?

 Daugiau nei prieš metus pasirodęs filmas „Vairavimo pamokos“ pristatomas internete, tačiau didelio populiarumo nesulaukė. Per maža reklamos? Surinktas puikus aktorių kolektyvas, absoliutus tarpusavio jutimas, tikrumas... Būtent — tikras filmas.

   Šių kelių mano paminėtų filmų žiūrimumas? Mažesnis. Mažesnis, negu „Beždžionėlės ekstremalės“. O tikrumas? Daugybę laipsnių didesnis.

    Rinkitės.

Komentarai (34) Rodyti visus, nuo pradžios

  • kairis
    2008 m. liepos 26 d.

    to ddfddfd :

    JO ir kas raso lietuviskai tai jie esa baisus sudziai?

  • ddfddfd
    2008 m. liepos 26 d.

    LIetuva tevyne musu ji sudziausia ir baisiausia kas ateina i lietuva tas mirsta skaudzia mirtim!

  • Romas
    2008 m. kovo 11 d.

    Taip, tai mano giminiu saitas. Dziaugiuosi, kad patiko

  • Reda
    2008 m. kovo 11 d.

    Man labai ptinka mano saitas.

  • fei
    2007 m. lapkričio 1 d.

    "igby goes down" ir driving lessons" - patys nuopstabiausi mano matyti filmai. tiesiog ziurejau ir norejau kad jie nesibaigtu. tiesiog idealu,>>

  • Joana
    2007 m. liepos 16 d.

    Ačiū:]

  • Ufas
    2007 m. liepos 13 d.

    ir pabaigai siūličiau pažiūrėti A.Matelio ir A.Stonio filmą Skrydis per Lietuvą http://www.youtub...=oadPqN6bKI8 kas nematėt būtinai pažiūrėkit, o kas jau matėt dar karta pažiūrėkit.:) Nors ir ne daug kas čia užklystat.

  • Ufas
    2007 m. liepos 13 d.

    P.S. Nesenai perskaičiau Japonų rašytojo Ryu Murakami knygą 69 (tai tikrai ne tai apie ką jūs galvojat) šis pasakojimas apie 17-metį Kensukę Jadzakį, kuris skaitė Rembo(jis yra rašytojas jeigu kas dar nežinot), mirė dėl Gondaro filmų, rengė avangardinį festivalį , statė barikadas mokykloje su "tortu ant direktoriaus stalo" ir norėjo filmuoti kaip Jonas Mekas.Taigi net japonijoj žinomi keikurie lietuviai ir jų darbais žavimasi. Norėčiau pridurti tai jog ši knyga buvo įtraukta i penkioliktuką labiausiai pakeitusių japoniją knygų :) P.S.S Man atrodo dauguma kurie vertina Lietuvių menininkus yra užsienieciai.

  • Ufas
    2007 m. liepos 13 d.

    Joana pritariu tavo nuomonei ,kad holivudas kuria "masems" ,bet nepritariu, kad visi Holivudo sukurti filmai neturi meninės prasmės aišku jie ne taip išreklamuojami, bet vistiek galima rasti tikrai puikių filmų. Vis dėl to geriausia eit ne į kino teatrus ,o į tikrai dažnai rengiamus festivalius. Juose parodoma garsių užsienio ir Lietuvos menininkų filmų , bet svarbiausia , kad juose parodoma ir ne tokių garsių autorių filmų kuriuos tikrai verta pažiūrėt. Vat tiek galiu pasakyt ir Lietuviui turėtų būt GĖDA nežinot bent tryjų žimių Lietuvos menininkų A.Matelis nesiskaito :D. Jį tai jau tikrai viso žino.

  • Joana
    2007 m. liepos 12 d.

    As labai vertinu jusu komentrus, todel arbatinuka virtuviniam servezui jau galesiu nusipirkti. taip pat kaip r apatinius suaugusiems Babie Noty.