Niekam tikusi literatūra - kriu.lt

Niekam tikusi literatūra

I have been a soreheaded occupant of a file drawer labeled "Science Fiction" ... and I would like out, particularly since so many serious critics regularly mistake the drawer for a urinal.

Aš buvau bambeklis gyventojas stalčiuje su etikete "Mokslinė fantastika"... Ir aš noriu ištrūkti, labiausiai dėl to, kad tiek daug rimtų kritikų nuolatos painioja šį stalčių su pisuaru.


Kurt Vonnegut

Puikus rašytojas. Ir nuoširdi mintis. Kodėl mokslinė fantastika (sci-fi) nėra laikoma "tikra" literatūra? Nesakau, kad kiekviena knyga yra gera, bet nurašyti visą žanrą į tą patį "stalčių" kaip ir pigius bulvarinius skaitalus yra tiesiog šlykčiai negražu.

Priežastys, priežastys... Ar todėl, kad knygoje yra gausu techninių detalių, neegzistuojančių prietaisų, keistų idėjų, kitų gyvybės formų, futurizmo ir šiaip ne-realybės knyga tampa mažiau vertinga? Ar dėl viso to jos idėjos tampa niekinės ir nerealios? * Ar androidai sapnuoja elektrines avis? * Man keista matyti kaip vienintelės mokslinės fantastikos knygos įtrauktos į mokyklų programą yra George'o Orwell'o 1984 ir Gyvulių ūkis [na, dar pasakos, bet čia nesiskaito]. Kodėl Liudas Vasaris ir jo meilužės yra svarbiau negu herojus keliaujantis kosminiu laivu per galaktiką, kad išgelbėti žlungančią žmoniją [jos požymiai labiau nei labai gyvi realybėje]? Menininkai ir filologai aišku nėra logikos žmonės ir matyt kompiuteriai ir robotai jiems kelia paniką kaip davatkoms velnias... Nepriimkit kaip įžeidimo. Bet bent jau man mano literatūros mokytoja gerai įkalė į galvą, kad rašant rašinius ir interpretacijas reikia būti perskaičius kūrinį, o ne jo kritiką. Kažin, kiek tų žmonių, kurie negerbia sci-fi yra nuoširdžiai perskaitę bent kelis rimtus ir geriausiais laikomus šio žanro kūrinius? Kažkodėl patarlė "nespręsk apie knygą pagal jos viršelį" gyvenime taikoma tik perkeltine prasme. Kitų priežasčių nematau. Gal kas gali paaiškinti man? Argumentais ir faktais? Būčiau dėkingas. Bet prieš tai...

Ko aš išmokau iš mokslinės fantastikos. Savaime aišku sci-fi knygos nėra išimtis ir sutrumpinus viską galų gale vistiek turime Gėrio ir Blogio kovą. Gyvenk Teisingai, neskriausk Silpno, aukokis dėl Tikslo. Tačiau sci-fi turi savitų bruožų, kurių paprastoje literatūroje negali būti [nes tada ji taptų sci-fi]. Vienas iš jų yra žvilgsnis į galimą ateitį. Kodėl prieš 60-70 metų parašyta "1984" yra laikoma gera knyga? Nes ji labai gerai atspindi jos parašymo metu buvusios padėties grėsmingumą. Lygiai taip pat ir dabartinė sci-fi atspindi mūsų laikmečio visuomenės problemas - jos išsigimimą ir judėjimą link išsigimimo. Visos galaktinės imperijos atspindi mūsų pačių degradavimą.

Gyvename 21-ame amžiuje. Kompiuteriai tobulėja greičiau negu sugebame perskaityti naujienas apie jų tobulėjimą. O etikos klausimai išlieka! Ir atsiranda nauji. Kiek vertas tavo privatumas? Kada robotai valdys mus? Kada google žinos viską ir pati pradės spręsti ką galime žinoti mes? Socialinė mokslinė fantastika [yra toks terminas] gilinasi į tokias temas jau seniai! Tačiau mokyklose vis dar liaupsinami vargšai būrai ir paniekinta mergina, kuri neturėdama galimybės pasidaryti aborto nusiskandino.

Ne. Istorijos užmiršti negalima. Ir pajusti kiekvieno laikmečio dvasią, kartu suprantant jos priežastis ir sprendimus yra svarbu. Moralinis ugdymas literatūros pagalba taipogi svarbu. Analitinio mastymo ugdymas interpretacijų pagalba - labai svarbu! Bet dabartinio laikmečio ir galimos ateities perspektyvos - lygiai taip pat, o gal net ir labiau svarbu. Ypač eiliniams piliečiams, lankantiems paprastas valstybines vidurines mokyklas, tiems, kurie tą ateitį gali valdyti tik balsuodami už politikus. Ir sukildami prieš juos, jei kartais netyčia aplinka būtų kalta.

Fantastikos knygos manyje išugdė papildomą dalyką [tai ko labai trūksta vakarų krikščioniškoje kultūroje] - toleranciją kitokiems [beveik toleruoju net emo]. Kai skaitai apie tarpplanetines keliones ir trafalmadoriečius vistiek galų gale pradedi suprasti ir toleruoti musulmonus, žydus, induistus ir net neegzistuojančių religijų ir mastymų žmones. Net jei žinomiausia sci-fi serija savo pavadinime turi žodį "karai", dauguma sci-fi knygų kalba apie pacifizmą, taikos siekimą ir žmonijos vienybę. Kurioje vietoje tai nėra analitinio proto, moralės ir kūrybiškumo ugdymas?

O šiaip tai... Nenorit vargintis su R. Maskoliūnu, K. Vonnegut, I. Asimov, R. Heinlein, H. G. Wells, P. K. Dick ir kitais - skaitykit tai ką norit. Ir tai ką liepia mokytojai. Bet tada bent jau pasižiūrėkit ir supraskit tokius filmus kaip Minority Report ar Children of Men. Hitch Hikers Guide to the Galaxy irgi :)

May the force be with you,
Dr. Heronimas Darantaitis

PS. Žiedų valdovas juk irgi fantastika :) Nelabai mokslinė, bet nuo to ne prastesnė.

Komentarai (16) Rodyti visus, nuo pradžios

  • kiaunė
    2007 m. rugpjūčio 27 d.

    aš šiaip jau nesu didelė fanė, skaityt daug tokių knygų neteko, bet vonnegut mane pavergė nuo pirmos eilutės. prieš jį net remarkas nublanko.
    dėl to nepopuliarumo. darykim, kaip darė tralfamagoriečiai (lyg tai taip rašosi), blogus dalykus ignoruokim, pasilikim tik gerus. vistiek gi. nieko nepadarysi.

  • Rrr
    2007 m. liepos 8 d.

    Esu fantastikos/fantasy gerbejas nuo mazu dienu :) Kiek tokiu knygu perskaiciau jau nebesuskaiciuoju :) Geras straipsnis, tik va "Ziedu valdovas" yra fantasy zanras ;) atsiprasau, kad nera lietuvisku raidziu, kodinimas kaltas ... :)

  • MūSė
    2007 m. gegužės 10 d.

    oho..jėga..džiugu kad gerbia fantastiką aš ir ją gerbiu..man patinka..:)

  • miglė
    2007 m. balandžio 13 d.

    Na miela malonu kad čia Tolkinas gerbiamas. Nors man pasirodė kad tam pačiam fantastų forume kažkaip kreivai į jį žiūrima....ir į tradicinę fantasy,kurios pradininkas jis yr.Bet čia tik mano kukli nuomonė.

  • kika?
    2007 m. balandžio 4 d.

    Visiškai sutinku.. Tik neseniai pati atradau K. Vonegutą. Užsikabinau. Nes nemažai metų daug skaičiau tarsi ieškodama kažkokių tiesų ir daugiausiai nusivyliau.. Ir tik dabar, būtent Kurto Voneguto kūriniuose, pamačiau mūsų realybės atspindį. Nors įvykiai ir yra absoliučiai fantastiniai (pvz. "Skerdykla Nr. 5" — kelionės laiku ir kt..), bet kaip tik per juos matom , kaip labai išsigimus mūsų visuomenė.

  • Simas
    2007 m. kovo 14 d.

    Hoho. :) Pagaliau ir cia apie fantastika prabilta . Gaga, ta fantastika su elfais ir pns., respect uz tai :D Jeigu cia daugiau yra tikrai besidominciu ir norinciu suzinot apie stalo rpg sistemas :) bei kitus fantasy dalykus, uzsukit cia: http://forumas.fantastika.lt

  • Blaurė
    2007 m. kovo 11 d.

    Geras dalykas - fantastika. Labai patiko Dr. Heronimo Darantaičio rašymo stilius ir visa tai, ką jis parašė. Panorau paimt knygą į rankas...

  • Maumaz
    2007 m. vasario 20 d.

    Nuo kada K. Vonnegut fantastas? Jis būtent šaiposi iš sci-fi klišių ir pulp'o. Na, o prie rekomendacijų pridėčiau S. Lemą

  • Shaulys
    2007 m. vasario 12 d.

    Man labai fantastika patinka,bet geriausia yra Sergej Lukjanenko (berods taip pavarde parasiau ;])
    Nakties Sargyba,Dienos Sargyba ir panasiai...Super knygos!

  • GaGa
    2007 m. vasario 5 d.

    man labai patinka fantastika. bet ta kur egzistuoja elfai, kentaurai ir kitokio mitines butybes!