Kalėdiniai pirkimo ypatumai, arba kaip lietuviai Kalėdas švenčia - kriu.lt

Kalėdiniai pirkimo ypatumai, arba kaip lietuviai Kalėdas švenčia

Kalėdos! Ramybės ir šilumos laikas. Didelė puošni Kalėdu eglutė, žvakės, ant stalo padėta pintinėlė su kūčiukais. Anaiptol.

Lietuviai Kalėdas mėgsta- jau nuo lapkričio pradžios ruošiasi. "Maximų" magnetofonai plyšauja LAST CHRISTMAS, o lentynos perpildytos nukainotais žaislais, užsilikusiais nuo praeitų metų (Kalėdos gi nuolaidų metas). Ir žmonės patiki, kad nebus Kalėdinės laimės be pirkimo. Rūpestingos mamytės perka savo vaikučiams dovanėles (mėnėsį prieš Kalėdas) ir slepia jas po staltiesiem spintelėse.

Kalėdos pasidarė taipogi visų giminių susitikimu. Geriausias laikas metuose visiems kartu 'sugerti', prisivalgyti, anūkams už žandukų patampyti.

Kūčios. Vaizdas- baltom mišrainėm nukrautas stalas ir degtinės butelys per vidurį. Klykiantys šokoladuoti vaikai ir dar garsiau ant jų rėkiantys tėvai. Dvylikos patiekalų nė kvapo, ramybės irgi. o Kalėdų eglutė taip šventiškai žybsi...

Pirmoji Kalėdų diena- vaikučiai džiaugiasi Kalėdų Senelio atneštomis dovanomis. Tėveliai pagiriojasi.

Antroji Kalėdų diena- sulaužę visus naujus žaislus, vaikai žiūri Kalėdinius multikus. Baigiami valgyti likučiai, užsilikę nuo Kūčių vakarienės. Ak, Kalėdos :)

O kur dingo Kalėdų dvasia? Parduotuvių eilėse ir kasose?

Ir Kalėdų Senis gudrus pasidarė - parsisiunčia Kalėdines dovanas iš parduotuvių.

Po velniais, o ką eglėms daryti? Žmonės puošia dirbtines, neaiškios spalvos egles su spygliais, padarytais iš folijos. Nors imk ir nusidepiliuok tuos žalius spyglius iš pasiutimo !

Taigi, linkiu visiems pačių paršiškiausių Kalėdų. Juk žinom - vienintėliai paršeliai nepakeitė savo šventimo tradicijų :)

P.S Ir nesupraskit klaidingai, man tikrai patinka Kalėdos, kol jos neateina. Ir prieš "Maximą" nesu nusistačiusi :)

Panelė Rosita Kiauliunkytė

Komentarai (15) Rodyti visus, nuo pradžios

  • Vytautas Račickas
    2007 m. gruodžio 24 d.

    danuoja giesmeles trumpas ir ilgas maži angeliukai kuriuos nematai susėdė prie stalo tevai ir šeima:
    -žiurėkit žiurėkit aušrinė žvaigždė

  • Aušra
    2007 m. rugsėjo 10 d.

    Iš dalies sutinku. Apmaudu, kad Kalėdos taip nutolusios nuo tikrosios savo reikšmės. Parduotuvėms tai - geras verslo planas, vaikams - puiki proga pasipildyti savo daiktų kolekcija, o tėvams - grynas galvos skausmas galvojant, kaip įpirkti tai, ko nori jų atžala. O ir Kalėdų Senelis jau blanksta iš akiračio - vaikai savo įnorius sako tiesiai tėvams į ausis. O kur dingę laiškai, pilni jaunatviško optimizmo, skirti tam dosniam dėdei?..
    Bet taip nėra visur. Yra šeimų, kuriose labai gerbiami seni Kalėdų papročiai: ir šiaudus iš po staltiesių traukia, ir maldelę prieš valgį Kūčių vakarą sukalba. Negana to, dar į namus ateina tėvelis, persirengęs Kalėdų Dėde, džiuginantis vaikus simbolinėmis dovanėlėmis. Tai labiau priklauso nuo šeimos. Nuo papročių puoselėjimo. Bet, deja, Kalėdų sumaterialėjimo grėsmė yra didelė. Netgi labai.

  • Blaurė
    2007 m. kovo 11 d.

    Dirbtines eglutes gaminant teršiama aplinka. Geriau išsikast miške su šaknim, uzbonan įsidėt, o po to atgal įkast. Bet kasgi užsiims šiais laikais...? :/
    Žodžiu, pritariu Rositos Kiaulinkytės nuomonei, nors ir mėgstu Kalėdas. Beja, Lietuvoje dar liko tikrai nemažai žmonių, švenčiančių Kalėdas pagal tradicijas ir nereikia žiūrėt vien į blogus pavyzdžius.

  • mergytia
    2007 m. vasario 20 d.

    nereikia varyt ant smagios sventes - kaledu!!!apie dovaneles,mazas procentas zmoniu apie jas pamasto is anxciau...baisu iki ko ritasi pasaulis...!!!

  • blogas_pavyzdys
    2007 m. sausio 2 d.

    labai pritariu siai nuomonei, man labai patiko kompanijos "bad dog" atvirukai su uzrasu "fuck xmas" ir priklijuotu prezervatyvu ir taikliu tekstu kitoje puseje. :) o va del egluciu tai nesutinku, eglutes turetu buti dirbtines arba tos, kurias veliau pasodint galima vel.

  • XploSiV
    2006 m. gruodžio 25 d.

    Jus per daug gilinates i esme. Apskritai su tokiu poziuriu tai iseina kad visos sventes labai subanalintos. Neturejot ant ko issiliet - issiliejot ant maximos ir kaledu. Tikiuosi jum pagerejo. As pvz megstu kaledas, megstu pirkti dovanas, issvysti draugu ir artimuju sypsenas veide, kai jie gauna kad ir menkiausia niekuti, taciau pagalvoja, kad visgi ju nepamirso. Man patinka giminiu susirinkimai kaime. Kai visi susitinkam ir su pusbroliu nakti einam pirktis alaus ir po to geriam, o visur ore sklando sventine nuotaika :) Taciau aisku, ka cia ta nuotaika ir tos kvailos materialines dovanos. Geriau pabuti surugusiems ir pavaryt ant maximos :)

  • JcDent
    2006 m. gruodžio 24 d.

    Man su dovanosmis išvis ragas, tik šią savaitę supirkau. Aišku, šypseną išspaudė kailapkritį užėjau į maksimą, o ten jau Kalėdos... Vėlinės dar ne tokia šventė, pradeda pardavinėt žvakutės tik priš dvi savaites.
    Šiaip seniau Kalėdinių pasiruošimų dvasia geriausiai jausdavosi apsnigtoje Laisvės alėjoje, Buvau ketvirtadienį - pilka, žmonių ne apščiai, sniego irgi nėra. Dingo dvasiai, į MEGĄ sulindo. Taip, kad savaitgaliais einant ko nors į iki nusipirk, braunuosi tarp sankryžoje užstrigusių mašinų.

  • Ironija
    2006 m. gruodžio 23 d.

    Mano nuomone jei rimtai tai mane nervna maximos prigrustos zmoniu tevai rekintis ant vaiku kad jie negaus tokios dovanos kokiu jie nori nes jos per brangios ir t.t...

  • tikinti kaledu dvasia
    2006 m. gruodžio 22 d.

    beabejo, tokiu zmoniu, kurie taip isivaizduoja kuciu ir sv. Kaledu sventima yra, taciau jie nesudaro daugumos, bent jau mano seimoje ir mano draugu rate tokiu zmoniu nera, mano seimoje kucios ir kaledos svenciamos pagal visas tradicijas... lietuviu tauta nera tokia nutautejusi ir nuzmogejusi kaip siame straipsnyje teigiama...

  • fxherjsjkmkskyym sty
    2006 m. gruodžio 21 d.

    Jei kam buna tokios Kaledos tai uzjauciu , man jos netokios niekas pas mus seimoij degtines negeria ir aplamai kaip kas nors turi teise klabet visu vardu?